Хуманитарна помощ започна да пристига на построения от САЩ кей край

...
Хуманитарна помощ започна да пристига на построения от САЩ кей край
Коментари Харесай

Хуманитарна помощ пристига на построения от САЩ кей край Газа

Хуманитарна помощ започна  да идва на издигнатия от Съединени американски щати пристан край Ивицата Газа в петък,  съобщава " Ройтерс ". Това се случва, до момента в който Израел е под възходящ международен напън за обсадения крайбрежен анклав, където поради войната с палестинските екстремисти от " Хамас " се задава апетит.

Временният плаващ пристан  и изместен на място в четвъртък на брега на Газа, където липсва лична пристанищна инфраструктура. Американски бойци не са слизали на брега, сподели централното командване на Пентагона.

" Това е продължаващо многонационално изпитание за снабдяване на спомагателна помощ на палестинските цивилни и ще включва помощни артикули, дарени от редица страни и филантропични организации ", се споделя в изказване на командването.
 Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през краткотрайния пристан на Съединени американски щати
Хуманитарни камиони се придвижват към Газа през краткотрайния пристан на Съединени американски щати

От Централното командване на Съединени американски щати прецизираха, че американски войски не са слизали на брега в Газа.

След месеци на полемики Организацията на обединените народи се съгласи да помогне при координирането на доставките и разпределението на помощта , при изискване че интервенцията " зачита неутралността и независимостта на филантропичните интервенции ", сподели в петък заместник-говорителят на Организация на обединените нации Фархан Хак.

Управляваната от Хамас държавна медийна работа в Газа упрекна Вашингтон, че " се пробва да усъвършенства грозния си имидж " с кея. В сходство с мненията на Организация на обединените нации, филантропични групи и самия Вашингтон, Хамас сподели, че американският пристан не е задоволителен, с цел да отговори на филантропичните потребности и изиска по-големи доставки на помощ за анклава по суша.

" Държим израелската окупация и администрацията на Съединени американски щати изцяло виновни за умишлената и авансово премислена политика на апетит и обсада против нашия невъоръжен палестински народ в Газа ", сподели Хамас в петък.

Организация на обединените нации повтори, че доставките на помощ по суша са " най-жизнеспособният, ефикасен и сполучлив " метод за битка с филантропичната рецесия в анклава с 2,3 милиона души.

" Като се имат поради големите потребности в Газа, плаващият док е предопределен да добави съществуващите сухопътни пунктове за помощ в Газа, в това число Рафах, Керем Шалом и Ерез. Не е предопределен да размени никакви пунктове ", сподели Хак.

Помощта, разтоварена на кея, ще пристигна по морски кулоар от Кипър, където за първи път е инспектирана от Израел. Англия заяви в петък, че е доставила пратката си с първа помощ през кея.
 Кораб пренасящ помощ до издигнатия от Съединени американски щати пристан край Газа, напусна Кипър
Кораб пренасящ помощ до издигнатия от Съединени американски щати пристан край Газа, напусна Кипър

Плаващият под флага на Съединени американски щати Sagamore напусна пристанището на Ларнака в четвъртък сутринта

Хуманитарните групи, Организация на обединените нации и най-близките съдружници на Израел, всички желаеха Израел да направи повече, с цел да получи помощ в Газа , която значително беше опустошена от израелската акция, почнала предходната година след офанзивите на Хамас против Израел на 7 октомври.

Смята се, че интервенцията по пристана ще коства 320 милиона $ и ще включва 1000 американски бойци, сподели пред " Ройтерс " чиновник на защитата на Съединени американски щати и източник, осведомен с въпроса.

Нова вълна от разтърсвания сътвори спомагателна потребност, защото стотици хиляди хора, които към този момент са разселени от войната и се укриват в град Рафах в южната част на Газа, се изтеглиха в региони в централна Газа в очакване на израелско нахлуване.

Организация на обединените нации споделя, че минимум 500 камиона дневно с помощ и търговски артикули би трябвало да влизат в Газа. През април са влизали приблизително по 189 камиона дневно - най-високият брой от началото на войната.

Израел съобщи, че ускорява напъните за оказване на помощ и 365 камиона влязоха през Граничен контролно-пропусквателен пункт Керем Шалом и Ерец в четвъртък с брашно и гориво. Бяха доставени и стотици палатки за хората, евакуирани от Рафах в региона на Ал Маваси, който Израел разгласи за филантропична зона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР